Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ανακοίνωση Νο 68


Πειραιάς 22 Μαρτίου 2013
Προς όλα τα μέλη του ΤΑΙΠΠΝ
Συνάδελφοι /σσες
Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τις εκλογές του Ταμείου. Εκλογές που ανέδειξαν Διοίκηση, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ταμείου, χωρίς εκπροσώπους από την Κρήτη αλλά και με πολλά νέα μέλη στη σύνθεση του Δ.Σ. Μια νέα Διοίκηση που θα έπρεπε να εργαστεί μονιασμένη για να βγάλει σε πέρας αφενός το κούρεμα της περιουσίας του Ταμείου, αφετέρου να προσπαθήσει να δώσει ελπίδα και να κερδίσει την χαμένη εμπιστοσύνη των μελών απέναντι στο Ταμείο.
Δυστυχώς τα γεγονότα εντός και εκτός Ταμείου δεν οδήγησαν στα επιθυμητά αποτελέσματα. Στη συνέχεια θα επιχειρήσουμε καταρχάς μια περιληπτική αναφορά με αριθμητικά στοιχεία, των μελών, των οικονομικών αποζημιώσεων και των οικονομικών στοιχείων της περιουσίας του Ταμείου.
Στην συνέχεια θα αναφερθούμε χρονολογικά σε όλα αυτά τα γεγονότα που δεν άφησαν την Διοίκηση να επιτελέσει το έργο για το οποίο ψηφίστηκε, να εφαρμόσει τον σκοπό ύπαρξης του Ταμείου και να ασκήσει Διοίκηση σύμφωνα με τις ισχύουσες καταστατικές διατάξεις που απορρέουν από την εφαρμογή του καταστατικού του Ταμείου. ............................
.........................................................................................................................................................
Ολόκληρη την ανακοίνωση Νο68 μπορείτε να την κατεβάσετε απο το link
Βεβαίως η ανακοίνωση θα μοιραστεί και στις Γενικές Συνελεύσεις στα Χανιά και Πειραιά
Την πρόσκληση της Γ.Σ για την Τετάρτη 27/3/13 στα Χανιά και Δευτέρα 1/4/13 στον Πειραιά μπορείτε να την κατεβάσετε απο το link

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Το καλοκαίρι αναμένεται η απόφαση από το ΣτΕ για τους ομολογιούχους



Στις 22/3/13 εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή του Συλλόγου Ομολογιούχων Φυσικών Προσώπων με την οποία ζητούν να κριθεί αντισυνταγματική η συμμετοχή των φυσικών προσώπων στο κούρεμα του χρέους, που έγινε τον Μάρτιο του 2012. Η συνεδρίαση διήρκησε περίπου οκτώ ώρες και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του, η οποία αναμένεται μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι.
Οι ομολογιούχοι υποστηρίζουν ότι το «κούρεμα» των ομολόγων που έγινε με τις προσβαλλόμενες πράξεις είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το σκέλος εκείνο που προστατεύουν την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται και οικονομικά στοιχεία όπως είναι η αξία των ομολόγων, κ.λπ.
Οι δυο εκπρόσωποι του Δημοσίου και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, επεσήμαναν ότι το κούρεμα υλοποιήθηκε χάριν του δημοσίου συμφέροντος που είναι αυταπόδεικτο, αλλά και αναγκαίο. Μάλιστα, το δημόσιο αυτό συμφέρον, εξέρχεται και εκτός των ελληνικών συνόρων, καταλαμβάνοντας και το συμφέρον των πιστωτών μας, προσέθεσαν οι συνήγοροι του Δημοσίου. Το «κούρεμα», σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δημοσίου, έγινε με αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς να παραβιάζεται το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών, ενώ τόνισαν ότι δεν γνωρίζει το Δημόσιο τα ελληνικά ομόλογα σε ποιανού τα χέρια βρίσκονται, καθώς μπορεί να βρίσκονται ακόμη και εκτός Ελλάδος.
Οι δυο δικηγόροι της Τράπεζας της Ελλάδος έδωσαν μια άλλη διάσταση των πραγμάτων, υποστηρίζοντας ότι η όλη διαδικασία PSI, δεν είναι αρμοδιότητα του ΣτΕ, καθώς αποτελεί ιδιωτική διαφορά που εμπίπτει στα πολιτικά δικαστήρια. Και αυτό γιατί, μεταξύ των άλλων, η απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι «διοικητική» απόφαση, αλλά είναι μια «διαπιστωτική» πράξη, που υπάγεται στα πολιτικά δικαστήρια. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Τ.τ.Ε., οι ομολογιούχοι δεν έπρεπε να καταθέσουν προσφυγές στο ΣτΕ, αλλά έπρεπε να καταθέσουν αγωγές αποζημίωσης κατά του Δημοσίου για τη ζημιά που δέχθηκαν από το «κούρεμα».

 

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Στις 22 Μαρτίου το ΣτΕ θα συνεδριάσει...



Την 22/3/2013 και ώρα 09.30 συζητείται στο ΣτΕ η πρώτη αίτηση ακυρώσεως ομολογιούχων κατά του Ελληνικού Δημοσίου, με την οποία ζητείται η ακύρωση των Υπουργικών Αποφάσεων με τις οποίες εφαρμόστηκε τον Μάρτιο του 2012 το PSI ( κούρεμα των ομολόγων ) και σε αυτούς οι οποίοι δεν συνήνεσαν οικειοθελώς στο PSI των ΟΕΔ.  
Εφόσον συζητηθεί η αίτηση, τότε θα γνωρίζουμε την πρόταση που θα υποβάλλει ο εισηγητής δικαστής στους υπολοίπους δικαστές  του τμήματος.   Συνήθως , κατά ένα μεγάλο ποσοστό , ότι ορίζει και δέχεται η εισήγηση , αυτή θα είναι πιθανότατα και η απόφαση. Βεβαίως δεν αποκλείονται και εκπλήξεις , άρα και η πιθανότητα η απόφαση που θα εκδοθεί να είναι διαφορετική από την εισήγηση.
Όπως όλοι καλά καταλαβαίνετε είναι σημαντικό για τα συμφέροντα του Ταμείου να εκδοθεί απόφαση υπέρ της ακύρωσης των Υ.Α με τις οποίες επεβλήθη το PSI και σε όσους δεν συνήνεσαν οικειοθελώς σ’ αυτό.

ΛΗΞΗ ΟΜΟΛΟΓΟΥ PSI-EFSF



Στις 12 Μαρτίου 2013 έληξε το πρώτο από τα 2 ομόλογα PSI-EFSF, ονομαστικής αξίας 244.350  που μας δόθηκε σαν ανταλλαγή μετά το PSI. Η ονομαστική αξία του ομολόγου αντιπροσωπεύει το 7,5% της αρχικής ονοματικής αξίας των ΟΕΔ που είχε στην κατοχή του το Ταμείο προ PSI.
Το τοκομερίδιο του ομολόγου ήταν 0,4% και επειδή τα ομόλογα PSI-EFSF θεωρούνται ομόλογα εξωτερικού δεν μπορεί να είναι αφορολόγητα. Έτσι το τοκομερίδιο φορολογείται με 15% σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις.
Το ποσό της ονομαστικής αξίας του ομολόγου PSI-EFSF πιστώθηκε στον λογαριασμό του Ταμείου αυτόματα από την Εθνική Χρηματιστηριακή (θεματοφύλακας).
Η είσπραξή του ομολόγου PSI-EFSF  δεν αποτελεί αποδοχή του PSI και των εφαρμοστικών διατάξεων του νόμου.