Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Απάντηση σε επιστολή Κου Η. Υφαντή


Κύριε καθηγητά
σε προηγούμενες επιστολές σας μιλάτε για εξεύρεση δικαίας λύσης που θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των μελών και θα είναι και επαρκώς τεκμηριωμένη.
Η πρόταση της Διοίκησης που ψηφίστηκε σχεδόν με απόλυτη πλειοψηφία από τα παρόντα μέλη στην Γ.Σ λέτε ότι δεν πείθει για την βιωσιμότητα του Ταμείου σε βάθος χρόνου.
Μας ενημερώνετε για τις προθέσεις διαγραφής αρκετών μελών από την ΣΝΔ αν δεν προκύψει δίκαιη λύση.
Εμείς σαν Διοίκηση με την ανακοίνωση Νο55, σας ενημερώσαμε για την επικείμενη Ειδική καταστατική Συνέλευση και ζητάμε να καταθέσετε όλα τα μέλη τις προτάσεις σας.
Περιμένουμε από σας αλλά και τα άλλα μέλη του Ταμείου που  δουλεύουν στη ΣΝΔ να υποβάλλετε τεκμηριωμένες και δίκαιες προτάσεις βιωσιμότητας του Ταμείου.
Σε όλες τις προτάσεις το αδύνατο σημείο είναι οι διαγραφές.
Επομένως το ερώτημα είναι αν θέλουμε και πόσο να επιβιώσει το Ταμείο.
Καταφατική απάντηση, σημαίνει παραμονή στο Ταμείο όλων των μελών και ταυτόχρονη μείωση των προσαυξήσεων των παροχών.
Αρνητική απάντηση, σημαίνει διαγραφές και αδυναμία του Ταμείου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε.
ΤΑΙΠΠΝ
.

Επιστολές μελών



Αγαπητοί συνάδελφοι,
σας διαβιβάζω συνημμένα επιστολή μελών του πολιτικού προσωπικού της ΣΝΔ, και -ταυτόχρονα- μελών του ΤΑΙΠΠΝ.
Θα ακολουθήσει και δεύτερο ηλεκτρονικό μήνυμα με μια ακόμη επιστολή.
Κλικ στην εικόνα για μεγένθυνση




Αγαπητοί συνάδελφοι,
σας διαβιβάζω και την δεύτερη επιστολή μελών του πολιτικού προσωπικού της ΣΝΔ και -ταυτόχρονα- μελών του ΤΑΙΠΠΝ.
Όπως και σε προηγούμενο μήνυμά μου προς το ΤΑΙΠΠΝ είχα επισημάνει, σημαντικός αριθμός συναδέλφων εξετάζει σοβαρά το  ενδεχόμενο διαγραφής από το ΤΑΙΠΠΝ διότι πιστεύει ότι το Ταμείο δεν είναι βιώσιμο και -φυσικά- δεν επιθυμεί να χρηματοδοτεί την χωρίς προοπτική λειτουργία του.
Ο προβληματισμός αυτός των συναδέλφων μας αναγκάζει να προσανατολιστούμε σε λύσεις οι οποίες θα εξασφαλίζουν -αποδειξίμως- την βιωσιμότητα του Ταμείου σε βάθος χρόνου και δεν θα δίνουν "ανάσα" 2-3 ετών πριν από την οριστική κατάρρευση.
Κλικ στην εικόνα για μεγένθυνση
Παρακαλώ πολύ να αναρτηθεί το μήνυμα στην τηρούμενη ιστοσελίδα, ώστε να ενημερωθούν οι συνάδελφοι.

Με εκτίμηση.
Ηλίας Υφαντής.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Α Ρ Ι Θ Μ Ο Σ 55


ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΠΝ

Το Δ.Σ στην έκτακτη συνεδρίαση του στις 10/3/11 συζήτησε τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στις Γ.Σ στα Χανίων και στον Πειραιά στις 28/2/11 και 3/3/11 αντίστοιχα, σχετικά με την τροποποίηση των άρθρων 2, 3 και 25 του καταστατικού και αφού έλαβε υπόψη του και το άρθρο 10, παρ.(ε) του ισχύοντος καταστατικού αποφάσισε να συγκαλέσει Ειδική Καταστατική Γενική Συνέλευση με μοναδικό σκοπό την τροποποίηση των άρθρων του καταστατικού του Ταμείου που συζητήθηκαν και ήταν ίδια στις Γενικές Συνελεύσεις στα Χανιά και τον Πειραιά. Θα υπάρξει νέα ανακοίνωση που θα προσδιορίζει ακριβή τόπο ημέρα και ώρα διεξαγωγής των Ειδικών Γ.Σ (εντός του Μαΐου 2011) μετά την υποβολή των προτάσεων σας.
Προκειμένου όμως οι προτάσεις των μελών για τροποποίηση των άρθρων 2, 3 και 25 του καταστατικού να είναι ίδιες (άρθρο 10, παρ.(ζ)) τόσο στην Ειδική Καταστατική Γ.Σ στα Χανιά όσο και στον Πειραιά καλούνται τα μέλη του Ταμείου να υποβάλλουν εγγράφως στο Δ.Σ του Ταμείου τις προτάσεις τους μέχρι 30/4/11 προκειμένου να ομαδοποιηθούν και να αποτελέσουν τα προς συζήτηση θέματα της Ειδικής Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης. Να ληφθεί υπόψη ότι οι προτάσεις σας (άρθρο 9 του καταστατικού) πρέπει να είναι σύμφωνες με το νόμο και τις καταστατικές διατάξεις.
Οι προτάσεις που θα υποβληθούν από τα μέλη θα δημοσιοποιηθούν τουλάχιστον 10 μέρες πριν την Γ.Σ από το Δ.Σ προκειμένου να αποτελέσουν απαρχή συζητήσεων των μελών μέχρι την Ειδική Καταστατική Γ.Σ και στην συνέχεια θα κληθούν τα μέλη να ψηφίσουν κάθε μια ξεχωριστά.

Οι Τακτικές Γ.Σ του ΤΑΙΠΠΝ στα Χανιά και τον Πειραιά είχαν αθροιστική απαρτία κατά πολύ παραπάνω της προβλεπόμενης. Τα αθροιστικά αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας που αφορούσαν την έγκριση του Διοικητικού απολογισμού 2010, την έγκριση του ταμειακού απολογισμού - Ισολογισμού 2010 και την έγκριση της έκθεσης της ελεγκτικής επιτροπής για το 2010 είναι τα παρακάτω: Επί τετρακοσίων ενενήντα οκτώ (498) ψηφισάντων ευρέθηκαν, τριακόσια σαράντα εννέα (349) ΝΑΙ, εκατόν δέκα οκτώ (118) ΟΧΙ, δέκα τέσσερα (14) ΛΕΥΚΑ και δέκα έξη (16) ΑΚΥΡΑ. Μετά από τα παραπάνω αποτελέσματα εγκρίνονται ο Διοικητικός απολογισμός 2010, o ταμειακός απολογισμός-ισολογισμός 2010 και η έκθεση ελεγκτικής επιτροπής 2010.
Οι υπόλοιπες κοινές προτάσεις των Γ.Σ Χανίων και Πειραιά που ψηφίστηκαν με ανάταση χειρός αθροιστικά από τα παρόντα μέλη και των δυο Γ.Σ (άρθρο 11 ισχύοντος καταστατικού) είναι:

ΝΑΙ:    Με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία, από τα παρόντα μέλη, στην πρόταση της Διοίκησης για περικοπή των προσαυξήσεων των κλειδωμένων παροχών του 15,5% και 7,0% κατά 50% και 30% αντίστοιχα από 1/3/2011. Οποιαδήποτε άλλη ολοκληρωμένη πρόταση ήθελε κατατεθεί από τα μέλη θα εξεταστεί από το ΔΣ και θα ισχύσει παράλληλα με την ψηφισθείσα πρόταση της Διοίκησης εφόσον εγκριθεί από τα μέλη με ισχύ και αυτή από 1/3/2011.
ΟΧΙ:    Στην ρευστοποίηση άλλου ομολόγου τουλάχιστον μέχρι το 2017.
ΟΧΙ:    Κατά πλειοψηφία στην πραγματοποίηση αναλογιστικής μελέτης (παρά την πρόβλεψη της δαπάνης στον προϋπολογισμό του 2011 από την Διοίκηση).
ΟΧΙ:    Κατά πλειοψηφία στην κατ΄εξαίρεση εξόφληση μελών εκτός λίστας αναμονής και για κανέναν απολύτως λόγο (παρά την πρόταση της Διοίκησης για εξαίρεση μόνο σε αυτούς που είχαν απολυθεί για σωματική ή πνευματική ανικανότητα με ποσοστό αναπηρίας και αναφερόταν στην Διαπιστωτική πράξη απόλυσης του υπαλλήλου).
ΝΑΙ:    Κατά πλειοψηφία στην έγκριση του προϋπολογισμού 2011 εκτός από την δαπάνη για την αναλογιστική μελέτη από ανεξάρτητο φορέα.

Μετά την ψήφιση της πρότασης της Διοίκησης, από τις Γενικές Συνελευσεις Χανίων και Πειραιά,  για περικοπή των προσαυξήσεων των κλειδωμένων παροχών του 15,5% και 7,0% κατά 50% και 30% αντίστοιχα από 1/3/2011, το άρθρο 3 διαμορφώνεται όπως παρακάτω:

ΠΑΡΟΧΑΙ-ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΩΝ
ΑΡΘΡΟ 3
Α. Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για συνταξιοδότηση
1.                              Η ενίσχυση χορηγείται στα μέλη του ΤΑΙΠΠΝ που απολύονται έπειτα από αίτησή τους από το Πολεμικό Ναυτικό για σύνταξη από οποιοιδήποτε φορέα ασφάλισης.
2.                              Το ποσό της ενίσχυσης  το οποίο χορηγείται στα μέλη τα οποία αποχωρούν σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου είναι  το άθροισμα των παρακάτω:
(α). Για τις καταθέσεις από τη ημέρα εγγραφής του μέχρι 31-3-2000 προσαυξημένο κατά 7,75% για κάθε συμπληρωμένο 6μηνο. Από 1/3/2011 το ποσόν της προσαύξησης που αναλογεί σε αυτό το διάστημα μειώνεται κατά 50%.
(β). Για τις καταθέσεις από 1-4-2000 μέχρι 31-12-2002 προσαυξημένο κατά 3,50% για κάθε συμπληρωμένο 6μηνο, από την εγγραφή του μέχρι 31-12-2002. Από 1/3/2011 το ποσόν της προσαύξησης που αναλογεί σε αυτό το διάστημα μειώνεται κατά 30%.
(γ). Για τις καταθέσεις από 1-1-2003 προσαυξημένο κατά 1,50% για κάθε συμπληρωμένο 6μηνο, από την εγγραφή του μέχρι την συνταξιοδότηση του.
Οι παραπάνω χορηγίες του άρθρου 3, κεφάλαιο Α, παράγραφοι 2(α), 2(β), 2(γ) αφορούν τις καταθέσεις των μελών τα οποία είναι γραμμένα στο ΤΑΙΠΠΝ μέχρι 31-3-2007 και για το τμήμα των εισφορών τους υπέρ ΤΑΙΠΠΝ 2%.
(δ). Για τις καταθέσεις από 1-4-2007 για τους ήδη εγγεγραμμένους προσαυξημένο κατά 1,5% για κάθε συμπληρωμένο 6μηνο από 1-4-2007 και για το τμήμα των εισφορών τους υπέρ ΤΑΙΠΠΝ 1%.
3.                              Το ποσό της ενίσχυσης  το οποίο χορηγείται στα μέλη τα οποία αποχωρούν σύμφωνα με την παρ.1 του παρόντος άρθρου και εγγραφούν μετά την 1-4-2007 προσαυξανόμενο κατά 1,5% για κάθε συμπληρωμένο 6μηνο με εισφορά 3%.
4.                              Οι προσαυξήσεις των χορηγουμένων ποσών ενίσχυσης, όπως περιγράφονται στις παραγράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου, δεν μπορούν να υπερβούν το 75% δηλαδή δεν χορηγείται προσαύξηση μετά τα είκοσι πέντε (25) έτη ή τα  50 εξάμηνα συμπληρωμένα, από την εγγραφή τους στο ΤΑΙΠΠΝ. Περισσότερα από 50 εξάμηνα υπολογίζονται με 75% επί του αθροίσματος των καταθέσεων του μέλους.
................................................................................................................................................
Για το Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γ. ΑΒΡΑΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΝ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗΣ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Επιβίωση Ταμείου

 .
Αγαπητοί συνάδελφοι,

σχετικά με την πρόσφατη Γενική Συνέλευση, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

1. Κατά τη διάρκεια της διαβουλεύσεως κατατέθηκε πρόταση, η οποία εμφανίστηκε ως πρόταση των "Καθηγητών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων". Η συγκεκριμένη πρόταση προήλθε από ένα μέλος  και όχι από το σύνολο του διδακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού της Σχολής. Εξ άλλου, στην Συνέλευση παρίσταντο δύο μόνο μέλη από την ΣΝΔ τα οποία -βεβαίως- δεν είχαν εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσουν το σύνολο.

2. Η σωτηρία και η επιβίωση του Ταμείου συναρτώνται αποκλειστικά και μόνο με την διατήρηση της εμπιστοσύνης και της έμπρακτης υποστήριξης των μελών προς το Ταμείο.

3. Ενδεχόμενη άρση της εμπιστοσύνης και διαγραφή μελών θα οδηγήσει -με μαθηματική βεβαιότητα- στην οριστική και αμετάκλητη αδυναμία του Ταμείου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.      

4. Όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες και οι καταστάσεις, για να πειστούν τα μέλη να παραμείνουν ενεργά θα πρέπει η λύση που θα επιλεγεί να είναι δίκαιη, να εξασφαλίζει τα συμφέροντα του συνόλου των μελών και -το κυριότερο- να είναι επαρκώς τεκμηριωμένη.

5. Σε κάθε περίπτωση, η εντύπωση που έχω αποκομίσει από συζητήσεις με συναδέλφους-μέλη είναι ότι η λύση που προκρίθηκε στη Γενική Συνέλευση της 3/3/2011 δεν ήταν πειστική ως προς την ουσία της μακροημέρευσης και της ευημερίας του Ταμείου.

Παρακαλώ πολύ να αναρτηθεί το μήνυμα στην τηρούμενη ιστοσελίδα, ώστε να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και να τύχει της σχετικής διαβουλεύσεως.

Με εκτίμηση.
Ηλίας Υφαντής.
 
____________________________________
Καθηγητής Δρ. Ηλίας Αρ. Υφαντής
Τομέας Ναυπηγικής & Ναυτικής Μηχανολογίας
Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
Χατζηκυριάκειο,  18539 Πειραιάς
τηλ 2104581382/6937015978
yfantis@hna.gr

.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Σενάριο Διάλυσης Ταμείου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

σας ευχαριστώ για την απάντηση σχετικά με την διάθεση της περιουσίας σωματείου που διαλύθηκε, η οποία "δεν διανέμεται ποτέ στα μέλη του"

Θα ήθελα επ΄ αυτού να επανέλθω και να επιμείνω.

Η δέσμευση που απορρέει από τους κανόνες του Αστικού Δικαίου δεν μας απαγορεύει να αποφασίσουμε (η Γενική Συνέλευση εννοώ) την διάθεση της περιουσίας του διαλυθέντος σωματείου σε τρίτο "φορέα" και, μέσω αυτού, να διασφαλίσουμε "τεχνηέντως" την επιστροφή/διανομή του υπολοίπου στα μέλη.

Με την τρέχουσα ρύθμιση απλώς βεβαιώνεται η απώλεια.

Επαναλαμβάνω ότι το ζητούμενο είναι η ελαχιστοποίηση της βλάβης/ζημίας των μελών που δεν θα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα κατά τον χρόνο διαλύσεως, εφ' όσον δεν επιτευχθεί η επιβίωση του Ταμείου.

Παρακαλώ πολύ η πρότασή μου να αναρτηθεί στην τηρούμενη ιστοσελίδα, ώστε να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και να τύχει της σχετικής διαβουλεύσεως.


Με εκτίμηση.

Ηλίας Υφαντής.

__________________________________________
Καθηγητής Δρ. Ηλίας Αρ. Υφαντής
Τομέας Ναυπηγικής & Ναυτικής Μηχανολογίας
Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
Χατζηκυριάκειο,  18539 Πειραιάς
τηλ 2104581382/6937015978
yfantis@hna.gr

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Περιουσία σωματείου που διαλύθηκε


ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΑ
…………………………………………………………………………………………………
Άρθρο 106
Περιουσία σωματείου που διαλύθηκε
Η περιουσία σωματείου που διαλύθηκε δεν διανέμεται ποτέ στα μέλη του.
 ......................................................................................................................................................

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Περί διάλυσης του Ταμείου


Αγαπητοί συνάδελφοι,

δεδομένης της καταστάσεως και των συνθηκών που σταδιακά διαμορφώνονται, θα πρέπει ενδεχομένως να εξεταστεί η τροποποίηση του καταστατικού, με απόφαση της ΓΣ, ώστε, σε περίπτωση διάλυσης του Ταμείου, να διανέμεται το υπόλοιπο στα μέλη.

Με αυτή τη ρύθμιση θα ελαχιστοποιηθεί η βλάβη/ζημία των μελών που δεν θα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα κατά τον χρόνο διαλύσεως του Ταμείου.

Παρακαλώ πολύ η πρότασή μου να αναρτηθεί στην τηρούμενη ιστοσελίδα, ώστε να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και να τύχει της σχετικής διαβουλεύσεως.


Με εκτίμηση.

Ηλίας Υφαντής.
_______________________________________
Καθηγητής Δρ. Ηλίας Αρ. Υφαντής
Τομέας Ναυπηγικής & Ναυτικής Μηχανολογίας
Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
Χατζηκυριάκειο,  18539 Πειραιάς
τηλ 2104581382/6937015978
yfantis@hna.gr
.